Difuze norem v rámci cílených lidskoprávních sankcí - Zemanová, Zuzana; Trávníčková, Zuzana, 1977-; Stehlíková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Bakalářská práce se zabývá difuzí norem v prostředí cílených lidskoprávních sankcí. Nejprve charakterizuje samotnou difuzi norem, vysvětluje její mechanismy a následně popisuje životní cyklus norem a jeho tři fáze. Zaměřuje se na historii sankcí s důrazem na unilaterální sankce Spojených států amerických a Velké Británie. Cílem práce je najít indicie potvrzující nebo vyvracející hypotézu, že příjímání cílené lidskoprávní legislativy je důsledkem difuze. Toho dosáhne srovnáním amerického Magnitského zákona s jeho britským ekvivalentem a popisem šíření legislativy do Evropské unie, Kanady a Austrálie. Věnuje se také faktorům, které urychlují difuzi, jako je přijetí normy kritickým počtem států, činností aktivistů nebo médií.
Vedoucí práce: Zuzana Trávníčková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses