Spotřební chování seniorů v oblasti cestovního ruchu - Petrová, Zita (2022)
Tato diplomová práce se zabývá zhodnocením aktuálního spotřebního chování seniorů (příjemců starobního důchodu) v oblasti cestovního ruchu. Účelem analýzy preferencí seniorského cestování je vymezení parametrů zájezdů, které senioři upřednostňují a určení faktorů, které jsou pro ně při rozhodování o volbě a uskutečnění zájezdu zásadní. Zároveň práce cílí na identifikaci efektivního způsobu marketingové komunikace se seniory v oblasti cestovního ruchu a zabývá se otázkou, jak rozšířit povědomí seniorů o možnostech cestování. Základ diplomové práce tvoří literární rešerše, která hodnotí seniorský cestovní ruch, jeho současná specifika a přilehlé oblasti. Dále navazuje literární rešerše, která vysvětluje tvorbu produktu cestovního ruchu. Vlastní výzkum provedla autorka formou kvalitativních hloubkových rozhovorů, které slouží k ověření poznatků z literatury a identifikaci příležitostí k efektivní marketingové komunikaci. Vzorek respondentů výzkumu byl tvořen pracujícími seniory, seniory žijícími doma a seniory žijícími v domově seniorů. Výsledky jsou zpracovány na základě četnosti podobných poznatků ze všech rozhovorů. Ze získaných informací z rešerše a vlastního výzkumu je sestavena odpovídající produktová nabídka (zahrnující i způsob prodeje a propagace), u které je hodnoceno porovnání s konkurencí a shrnuje i její slabé a silné stránky, hrozby a příležitosti.