Porušování lidských práv zakotvených v Mezinárodním paktu o občanských a politických právech : Případová studie Írán - Vejmolová, Karolína; Zemanová, Štěpánka, 1975-; Přikryl, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Bakalářská práce se věnuje porušování práv vězňů, která jsou zakotvena v Mezinárodním paktu o občanských a politických právech, na příkladu Íránu. Cílem práce je zjistit, jaká konkrétní práva Írán porušuje. Nejprve se práce zabývá lidskoprávními normami a jejich specifiky v mezinárodním právu a pro větší pochopení problematiky práv vězňů definuje odborné výrazy vztahující se k tématu. Dále je v práci poskytnut rozbor mezinárodně uznávaných dokumentů a vnitrostátních právních předpisů. V empirické části jsou analyzovány jednotlivé případy, které vykazují znaky porušování práv vězňů. Na základě komparace článků s vybranými případy, které poskytly vládní a nevládní organizace, práce konstatuje, že Írán vězňům odpírá značné množství práv, které z těchto článků vyplývají. Mezi právy, které se nedostávají íránskému obyvatelstvu, je zejména právo na svobodu a osobní bezpečnost, právo na spravedlivé trestní řízení a právo na veřejné slyšení. Írán rovněž nerespektuje zákaz svévolného zadržení a zatčení a také zákaz mučení a jiného krutého, nelidského nebo ponižujícího zacházení a trestu.
Vedoucí práce: Štěpánka Zemanová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses