Izraelsko-německé vztahy po druhé světové válce - Procházka, Jakub (2022)
Tato práce se zabývá bilaterálními vztahy Německa a Izraele po událostech 2. světové války.Cílem této práce je mimo jiné: Objasnit a definovat popředí i pozadí NěmeckoIzraelských vztahů; Posoudit reparační proces a zhodnotit jeho postup a výsledky; a Demonstrovat vliv podmínek vzniku jednotlivých států (Něm. a Iz.), jak na jednotlivý vývoj, tak na vzájemné vztahy obou států. Pomyslnou startovní čárou pro dokazování a demonstraci zmíněných cílů bude 2. světová válka, konkrétněji její konec a proběhlé události (Holokaust, …), nebudou však opomenuty ani důležité předválečné události a skutečnosti, které by se ukázaly relevantní k této práci. Díky počáteční deskripci a pozdější analýze budeme pak schopni odpovědět na základní otázky této práce (vycházejících z hlavních cílů). Výzkumné otázky: Jsou účty minulosti mezi Izraelem a Německem dnes již urovnané? Jakými kroky a etapami si musely Německo-Izraelské vztahy projít napříč 20. stoletím? Jak holokaust a 2. světová válka ovlivnily a ovlivňují dynamiku vztahu Německa a Izraele a západních států? Klíčová slova: Německo, Izrael, bilaterární diplomacie, mezinárodní jednání, 2. světová válka, reparační proces, válečné reparace, západní státy, holocaust, Žid(ovství), bilaterární smlouva, (Velko)Německá říše.