Řízení nákladů ve specializované stavební firmě - Hrdličková, Lucie (2022)
Diplomová práce se věnuje řízení nákladů ve specializované stavební firmě, jejíž hlavní činností je výstavba bytových a nebytových srubových a roubených domů pro koncové zákazníky i podnikatelské subjekty dle jejich individuálních požadavků a představ. Cílem práce je vytvoření efektivního kalkulačního systému, který ve firmě chybí a navržení účinných opatření, která povedou ke zvýšení efektivnosti v oblasti řízení nákladů a prezentace dopadů jejich implementace. V literární rešerši jsou kalkulace představeny v obecné rovině a poté jsou diskutovány v souvislosti s vybraným podnikem. V aplikační části práce je firma představena především z hlediska struktury nákladů a její činnosti a dále jsou aplikovány jednotlivé metody kalkulace, které berou v potaz specifika dané stavební společnosti a vyústí v kalkulační systém, který bude ve firmě implementován.