Boj OSN proti sexuálnímu násilí páchaného členy mírových misí – případová studie Haiti - Drdáková, Martina (2022)
Mírové mise Organizace spojených národů se už od svých počátků potýkají s problémem sexuálního násilí páchaného mírotvorci na místním obyvatelstvu. Tato práce se zaměřuje na konkrétní případ mírové mise na Haiti, kde došlo k několika případům sexuálního násilí. Cílem této práce je zhodnotit, zda OSN podniká dostatečné kroky a prostředky k zabránění tohoto násilí. V první kapitole práce rozebírá konkrétní kroky podniknuté OSN. Druhá kapitola se soustředí na konkrétní případy sexuálního násilí na Haiti. Poslední kapitola představuje datový systém vytvořený OSN, který zaznamenává takové případy. Výsledkem práce je zjištění, že kroky OSN nejsou dostatečné k zabránění sexuálního násilí na peacekeepingových misích.