Marketingová studie vybrané turistické destinace - Budějovicko - Hönigová, Nikola (2022)
Tato diplomová práce se zabývá marketingovou studií destinace Budějovicko. Hlavním cílem je zanalyzovat marketingové prostředí destinace a na základě zjištěných skutečností následně zformulovat návrhy a doporučení. Práce je rozdělena na 7 hlavních kapitol. První kapitola obsahuje teoretický rámec a představuje pojmy destinace cestovního ruchu, destinační management a marketing destinace cestovního ruchu. Ostatní kapitoly se již zabývají zkoumanou oblastí. Praktická část zahrnuje výzkum marketingového prostředí pomocí analýzy primární a sekundární nabídky destinace, poptávky po destinaci, konkurenci a SWOT analýzy. Poptávka po destinaci je určována na základě dotazníkového šetření se 173 respondenty. Pro zjištění komplexních informací o stavu marketingu a cestovního ruchu v destinaci, byl využit osobní rozhovor s ředitelem organizace destinačního managementu. Výsledky analýz, dotazníkového šetření a řízeného rozhovoru odhalují některé problémy a nedostatky destinace. V závěrečné části práce jsou formulovány konkrétní doporučení a návrhy, které by mohly vést k lepšímu rozložení návštěvníků v destinaci, vyššímu počtu návštěv mimo sezónu a nabídnout další doplňkové služby pro zpříjemnění pobytu návštěvníků v destinaci.