Role soukromých aktérů v mezinárodní environmentální správě moří a oceánů - Hloušková, Anna; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Adamovská, Nikola; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Tématem této bakalářské práce je role soukromých aktérů v mezinárodní environmentální správě moří a oceánů. Cílem je zhodnotit, jakým způsobem přispívají soukromí aktéři do této správy. Práce je rozdělena do tří kapitol. V první teoretické kapitole jsou popsány proměny aktérů v globální environmentální správě moří a oceánů. Dále je vysvětlen pojem „soukromá autorita“ a jsou zde obecně popsány činnosti soukromých aktérů. Druhou a třetí část tvoří empirické kapitoly s konkrétními přínosy aktérů. V obou budou jejich činnosti spjaty s cílem udržitelného rozvoje 14, který je součástí Agendy 2030 pro udržitelný rozvoj. Druhá kapitola se soustředí na tzv. hlavní skupiny, které přinesly přínosy v rámci Politického fóra na vysoké úrovni. Třetí kapitola se věnuje vybraným aktérům a analýze jejich závazků, které přijali na Konferenci o oceánu. Provedený výzkum odhalil, že se počet aktérů ve správě oproti předešlému konceptu státu jako výlučného aktéra značně rozrostl a činnosti soukromých aktérů se dostávají do popředí. Závěrem bylo shrnuto, že pro komplexní řešení v této oblasti bude třeba rozvíjet tyto činnosti a další formy spolupráce mezi těmito aktéry.
Vedoucí práce: Jan Martin Rolenc
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses