Digitalizace naučných stezek - Hrabák, Petr (2022)
Tato práce se věnuje tématice digitalizace naučných stezek. Práce má stanovené dva cíle. Prvním cílem je analýza úrovně a kvality digitalizace naučných stezek. Druhým cílem je zjištění zájmu a preferencí návštěvníku o digitalizované prvky při návštěvě naučných stezek a zároveň jejich využití. Teoretickému pozadí se věnuje první část. Zaměřuje se na význam naučných stezek v cestovním ruchu, přínosy naučných stezek a jejich typologii. Dále se věnuje tomu, jakou roli má digitalizace při interpretaci naučnými stezkami. Práce zmiňuje formy a způsoby digitalizace. Metodologická část popisuje metody a postup výzkumu. Práce využívá několika metod – multikriteriální analýza, kvantitativní výzkum prostřednictvím dotazníkového šetření, pozorování a srovnávání. V analytické části jsou určené varianty řešení a jejich kritéria. V rámci analýzy je předmětem šetření 12 naučných stezek na území Ústeckého kraje. Po aplikování metod jsou interpretovány výsledky. Je vyhodnocena úroveň a kvalita vybraných naučných stezek, která je rozdělena do čtyř variant. Dále je zjištěn zájem a preference digitalizovaných prvků. Zároveň jsou identifikovány výhody a nevýhody jednotlivých prvků.