Lobbing za prosazování práv původních obyvatel USA a Kanady na mezinárodní úrovni - Petržilková, Jana (2022)
Původní obyvatelé jsou jednou z nejzranitelnějších skupin naší společnosti a často čelí v jednotlivých zemích právní diskriminaci. V roce 2007 OSN přijala Deklaraci práv původních obyvatel, která je tzv. všeobecným rámcem ochrany původních obyvatel na celém světě. USA a Kanada byly mezi čtyřmi státy, které hlasovaly proti jejímu přijetí i přes dlouhodobou spolupráci při její přípravě. Cílem diplomové práce je zhodnocení vývoje postavení práv původního obyvatelstva a vliv domorodých zájmových skupin týkající se této problematiky. Práce se nejprve zaměřuje na teorii lobbingu a jeho specifika v americkém a kanadském politickém systému. Na základě analýzy vývoje prosazování práv původních obyvatel na mezinárodní úrovni, konkrétně v OSN, a poté ve zmíněných zemích, byly zjištěny, jaké lobbingové nástroje jsou nejčastěji využité. Další část práce se věnuje nejvýraznějším domorodým hnutím: protestům proti ropovodu Dakota Access v USA a aktivitám občanského hnutí Idle No More v Kanadě. V této části je zkoumáno konkrétní použití lobbistických strategií a nástrojů a zjištěno jakých výsledků bylo lobbistickým úsilím dosáhnuto.