Podnikanie katolíckej cirkvi v podmienkach ČR a Slovenska - Mariňaková, Alica (2022)
Hlavným cieľom tejto práce je predstavenie výsledkov komparácie podnikania v podmienkach Českej republiky a Slovenska a to na základe analýzy ich hospodárenia a súčasných podnikateľských aktivít. Prvá časť práce je koncipovaná teoreticky, predstavuje základné pojmy spojené s predmetom skúmania práce. Ďalšie dve kapitoly pojednávajú o vzťahu štátu a cirkvi, hierarchickej štruktúre cirkvi a počtovom zastúpení veriacich v Českej republike a na Slovensku. Majetkové vyrovnanie prostredníctvom reštitučných zákonov prijatých ako v Česku tak aj na Slovenku je obsahom štvrtej kapitoly. V praktickej časti sa práca sústreďuje na podnikateľské aktivity českej a slovenskej katolíckej cirkvi a ich analýzu. Posledná kapitola sa krátko venuje investovaniu katolíckej cirkvi v Česku a na Slovensku.