Finanční motivy internacionalizace evropských velkoklubů - Zdrůbek, Stanislav (2022)
Moje diplomová práce se zabývá problematikou struktury příjmů velkoklubů a jejich vlivu na ekonomiky ve státech odkud pocházejí. Primárním cílem práce je zanalyzovat úroveň internacionalizace evropských velkoklubů v oblasti finančních příjmů. Vyhodnocení jsem provedl na základě každoročních reportů jednotlivých lig a velkoklubů. K těmto údajům jsem přidal ještě informace z nezávislých zdrojů, které jsou relevantní pro jednotlivé části. Sekundární cíl je posouzení vlivu lig na jednotlivé ekonomiky. Zde se zaměřuji na dostupné údaje o počtu vytvořených pracovních míst, objemu zaplacených daní či podílu na HDP. Také zohledňuji vliv fotbalu na turismus či lokální komunitu. Výsledkem práce je komplexní analýza příjmů velkoklubů a poukázání na jejich specifika a trendy, které se odrážejí ve větším zaměření na zahraniční regiony s cílem zvyšovat svoji popularitu v lokalitě a s tím spojené generování vyšších příjmů. Tyto dat jsou pak využita k posouzení vlivu na národní ekonomiky, jenž má rostoucí trend se zajímavým potenciálem.