Zahraniční politika USA vůči Izraeli v letech 2009-2017 - Růžičková, Simona; Hennlichová, Marcela; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá zahraniční politikou Spojených států amerických vůči Izraeli v letech 2009 až 2017, tedy během obou funkčních období prezidenta Baracka Obamy. Cílem práce je zhodnocení zahraniční politiky USA vůči Izraeli a jejího vlivu na vzájemné americko-izraelské vztahy v tomto časovém úseku. První část, kde jsou vysvětleny základní principy tvorby zahraniční politiky v USA, slouží jako teoretické východisko celé práce. Pozornost je věnována především jednotlivým složkám moci, tedy exekutivě, legislativě a jurisdikci, a jejich pravomocím. Další kapitoly jsou deskriptivně-analytického charakteru, přičemž druhá se zabývá samotným postojem a jednáním Obamovy administrativy v záležitostech izraelsko-palestinského konfliktu a íránského jaderného programu. Třetí závěrečná kapitola analyzuje roli jiných aktérů, tedy izraelské lobby, veřejného mínění a médií, v těchto záležitostech. Závěrem jsou dedukovány spojitosti mezi jednáním prezidenta, kroky amerického Kongresu, činností izraelské lobby a naposledy i aktivitou médií a působením veřejného mínění.
Vedoucí práce: Marcela Hennlichová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses