Diskuse o Nord Stream 2 v německém parlamentu - Horáčková, Lucie; Dubský, Zbyněk, 1974-; Kočí, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Diplomová práce se zabývá problematikou plynovodu Nord Stream 2, kterou autorka zkoumá prostřednictvím analýzy diskurzu poslanců německého Spolkovém sněmu. Výchozí koncept tvoří teorie sekuritizace, jež slouží jako základ pro identifikaci a posouzení nejčastěji zmiňovaných hrozeb, jež bývají s projektem NS 2 v politických debatách asociovány. Úvodní část práce shrnuje německou energetickou strategii a kontext výstavby plynovodu, přičemž pozornost je věnována zejména kontroverzním otázkám, na nichž mezi německými politickými stranami nepanuje shoda. Cílem praktické části je pak vysledovat, na základě jakých argumentů jednotlivé politické strany projekt NS 2 sekuritizují případně desekuritizují, a jaká argumentační linie se u zkoumaných politických subjektů nejčastěji objevuje. Součást práce tvoří v neposlední řadě analýza předvolebních programů k německým volbám do Spolkového sněmu ze září 2021, s cílem zjistit, jak významnou roli téma v předvolebních kampaních hrálo, a do jaké míry bylo politizováno. Práce přichází s rozdělením jednotlivých argumentačně-obsahových dimenzí na politickou, energeticko-ekonomickou a environmentální, přičemž jejich zastoupení je u každé zkoumané politické strany procentuálně vymezeno.
Vedoucí práce: Zbyněk Dubský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses