Sustainable Finance v EU/ve světě - Nguyen, My Suong (2022)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou udržitelného financování z pohledu právní regulace EU. Práce se zaměřuje na nejnovější přelomová opatření vydaná Evropskou komisí, jimiž je především nařízení o taxonomii. Cílem je zhodnotit dopad taxonomie EU na zájem mladých lidí (ve věku 25-37 let) o zohlednění udržitelných aspektů při investování do podílových fondů. Posuzování probíhalo pomocí kvalitativního výzkumu, přičemž dotazování se konalo na základě polostrukturovaných rozhovorů. Výsledky výzkumu ukazují, že klasifikace udržitelných ekonomických aktivit dle taxonomie uvažování investorů o ESG kritéria významně nemění. Ve třetí kapitole této práce jsou podrobně formulovány důvody respondentů a také v této části došlo ke zjištění, jaké faktory by ovlivnily jejich investiční rozhodování.