Rozdělování spropitného a jeho dopad na vztahy na pracovišti - Harudová, Magdalena (2022)
Tato diplomová práce řeší formou kvalitativního výzkumu problematiku výkonových odměn, a to vztaženou na spropitné, jako formu těchto odměn. Zabývá se vlivem výkonových odměn a spropitného na vztahy na pracovišti a jaké formy odměn a spropitného jsou vnímány jako nejspravedlivější ze strany zaměstnanců. K tomu byla využita deníková metoda sběru dat v kombinaci s polostrukturovanými rozhovory. Bylo definováno několik systému rozdělování spropitného, jejich vhodné využití ale i jejich vlivy na vztahy na pracovišti. Tyto výsledky jsou pak interpretovány prostřednictvím výsledného model vlivu rozdělování spropitného na vztahy. V závěru jsou formulovány doporučení pro manažery a vedení nejen restaurací, ale všech, kteří využívají jakékoli formy výkonových odměn.