Ekonomické a politické aspekty integrace Turecka do Evropské unie - Lorková, Aneta; Hnát, Pavel, 1981-; Formanová, Věra, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Tato bakalářská práce ve třech kapitolách objektivně a nestranně shrnuje klíčové ekonomické a politické aspekty integrace Turecka do EU a poukazuje na případná současná i budoucí pozitiva či negativa spojená se vstupem země do Unie. Kapitola první je zaměřena zejména na ekonomickou situaci země, současnou i budoucí energeticky významnou pozici Turecka a demografické výhledy turecké populace. Druhá kapitola analyzuje postavení a úlohu armády v zemi a její případnou schopnost ochrany vnějších hranic EU. Kapitola se také snaží nabídnout souhrnný pohled na okolnosti a příčiny kyperské otázky, na dobré sousedské vztahy Turecka a na přetrvávající nestabilitu v zaostalých regionech země, spojenou s kurdským separatismem na jihovýchodě a sporem o uznání tzv. "genocidy Arménů". K lepší orientaci v přínosech a rizicích vybraných politických a ekonomických aspektů přispívají tabulky v úvodu kapitol. Závěrečná kapitola nastiňuje současný stav přístupového procesu Turecka, stručně seznamuje s Kodaňskými kritérii, analyzuje zprávu Komise o pokroku Turecka z roku 2009 a závěrem nastiňuje pravděpodobné varianty možného vývoje vztahů Unie a Turecka, popisuje možné dopady na Unii i Turecko v případě zamítnutí členství.
Vedoucí práce: Pavel Hnát
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; Turecko; energetika; kyperská otázka; bakalářské práce; Turkey; energy industries; Cyprus question; bachelor's theses