Vliv kolonialismu na současnou ekonomiku Společenství národů - Fialová, Barbora; Cihelková, Eva, 1952-; Bič, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Cílem této práce je zjistit, zda měly historické koloniální vztahy nějaký dopad na současnou světovou ekonomiku. Zaměřila jsem se na britské impérium a z něho vzniklé Britské společenství národů a Společenství národů. Nejprve je pojednáno o všeobecných historických souvislostech spjatých s kolonialismem, následně jsou charakterizovány specifika britského kolonialismu. Zmíněna je také dekolonizace jako konec tohoto historického období. Poté se zabývám Společenstvím jako takovým, z čehož vychází poslední kapitola, která analyzuje současné vztahy v rámci Commonwealthu a je vyvrcholením celé práce.
Vedoucí práce: Eva Cihelková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; mezinárodní vztahy; kolonie; dekolonizace; kolonialismus; Velká Británie; bakalářské práce; international relations; colonies; decolonisation; colonialism; Great Britain; bachelor's theses