Analýza nákladů na léčbu HIV pozitivních - Hermannova, Monika (2010)
Virus HIV byl v České Republice poprvé diagnostikován v roce 1986, od té doby se jím nakazilo přes tisíc osob. Léčba takto nemocných pacientů je velmi nákladná vzhledem k vysokým cenám léčiv. Ty jsou ovlivňovány zejména vysokými náklady na vývoj léčivých látek. Tato problematika se stává stále více aktuální spolu s počtem infikovaných osob, který se každým rokem zvyšuje. Ve své práci si za cíl kladu analyzovat současnou situaci v oblasti počtu nemocných a nákladů vynakládaných každoročně na jejich léčbu a prevenci proti nákaze. Dále se zaměřuji na konkrétní možnosti léčby pacientů s ohledem na jejich finanční náročnost a efektivnost. Součástí práce je rovněž kvantifikace státních a soukromých zdrojů financování léčby HIV pozitivních. V závěru se pokouším o prognózu růstu nákladů spojených s očekávaným vzrůstem počtu nemocných a jejich dopad na zdravotní systém. Práce bude také obsahovat mezinárodní srovnání.