Změny v lokalizaci těžebního průmyslu a politické důsledky - Novosadová, Monika (2010)
Bakalářská práce je analýzou změn v rozmístění těžby nerostných surovin, zejména pak energetických zdrojů a v menší míře také vybraných drahých kovů a diamantů a s tím související politické důsledky. V práci je popsán také význam těchto surovin pro společnost a jejich naleziště. Jsou zde také nastíněny možné budoucí trendy v těžbě těchto surovin. První kapitola je věnována obecnému vymeznení těžebního průmyslu, tedy jeho klasifikací, hlavními těžebními regiony a největšími producenty vybraných nerostů. Druhá kapitola je podrobně zaměřena na těžbu, naleziště, využití energetických surovin a možné budoucí trendy. Třetí kapitola je pouze okrajově věnována těžbě, nalezištím, využitím vybraných drahých kovů a diamantů a budoucím trendům. Čtvrtá kapitola zmiňuje vybrané problémy z oblasti politiky, které vznikly jako reakce na změny v lokalizaci těžby nerostných surovin.