Změny v lokalizaci těžebního průmyslu a politické důsledky - Novosadová, Monika; Vošta, Milan, 1962-; Kašpar, Václav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Bakalářská práce je analýzou změn v rozmístění těžby nerostných surovin, zejména pak energetických zdrojů a v menší míře také vybraných drahých kovů a diamantů a s tím související politické důsledky. V práci je popsán také význam těchto surovin pro společnost a jejich naleziště. Jsou zde také nastíněny možné budoucí trendy v těžbě těchto surovin. První kapitola je věnována obecnému vymeznení těžebního průmyslu, tedy jeho klasifikací, hlavními těžebními regiony a největšími producenty vybraných nerostů. Druhá kapitola je podrobně zaměřena na těžbu, naleziště, využití energetických surovin a možné budoucí trendy. Třetí kapitola je pouze okrajově věnována těžbě, nalezištím, využitím vybraných drahých kovů a diamantů a budoucím trendům. Čtvrtá kapitola zmiňuje vybrané problémy z oblasti politiky, které vznikly jako reakce na změny v lokalizaci těžby nerostných surovin.
Vedoucí práce: Milan Vošta
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; stříbro; uran; politika; diamanty; zlato; ropa; uhlí; zemní plyn; bakalářské práce; silver; uranium; politics; diamonds; gold; petroleum; coal; natural gas; bachelor's theses