Význam ropy v mexické ekonomice - Mandát, Jakub (2010)
Cílem bakalářské práce je představit zemi z hospodářského hlediska, zmapovat ropný průmysl a přiblížit fungování státního ropného monopolu PEMEX, který je hlavním donátorem mexického státního rozpočtu. Cílem je především analyzovat hlavní příčiny problémů, se kterými se ropný průmysl v Mexiku potýká a zhodnotit jejich dopad na mexickou ekonomiku. V závěru práce jsou navrženy možnosti řešení současné tíživé situace.