Analýza vývoje kompetencí České národní banky od roku 1993 včetně analýzy důsledků vstupu České republiky do eurozóny na kompetence České národní banky - Krejčová, Jana; Zeman, Karel; Řežábek, Pavel, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Uvedené téma je velmi aktuální vzhledem k tomu, že v současné době probíhá intenzivní diskuze o reálných možnostech vstupu České republiky do eurozóny. Zavedení eura v ČR by významně ovlivnilo postavení České národní banky, zejména z hlediska přesunu pravomocí v oblasti měnové politiky na Evropskou centrální banku. Teoretická část práce se zabývá obecnou teorií centrálního bankovnictví. Charakterizována je zde působnost, funkce, cíle a nástroje centrální banky. Analytická část je zaměřena na vývoj kompetencí ČNB od roku 1993 do současnosti a na srovnání působnosti ČNB a ECB z hlediska jejich hlavních funkcí, cílů a nástrojů. Vymezen je i Evropský systém centrálních bank a úloha ČNB v tomto systému před přijetím eura. Hlavní důraz je kladen na změny v kompetencích a činnosti ČNB v oblasti měnové politiky, v oblasti regulace a dohledu a v oblasti peněžního oběhu po vstupu ČR do eurozóny. Cílem mé práce je analyzovat vývoj kompetencí ČNB od data jejího vzniku do současné doby a důsledky vstupu ČR do euroźony na kompetence ČNB ve vztahu k ECB.
Vedoucí práce: Karel Zeman
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; měnová politika; bakalářské práce; monetary policy; bachelor's theses