Institut památkových statků v České republice veřejné vs. soukromé financování - Eichlerová, Denisa (2010)
Bakalářská práce se soustředí na téma financování stavebních kulturních památek a financování památkové ochrany. Strukturu lze rozdělit na tři hlavní části. Část teoretickou, která definuje památkové statky a jejich pojetí jako veřejného statku. Opomenuta nezůstává ani tradice památkové ochrany v České republice do velké míry určující naše současné vnímání památkových statků. Druhá část práce vymezí legislativní a institucionální rámec památkové péče s patrným propojením ekonomiky a politiky. V posledním aplikačním oddíle budou analyzovány výhody i nevýhody soukromého a veřejného financování v této oblasti. Na základě této analýzy bude prověřena hypotéza, zda je opravdu nutná účast státu na financování památkové péče a ochrany. Systém památkové péče České republiky je v závěru porovnáván se systémem Francie a Velké Británie. Není uváděno, co je lepší nebo horší pro společnost nebo ekonomiku, ale co každá z možností nabízí a naopak bere. Jinými slovy máme soukromě nebo veřejně financovat památkovou péči. Je česká památková politika natolik konzervativní, že nedokáže vyřešit nejpalčivější problém, tedy maximální využití památkového fondu? Zůstane strnulost a jakési národní vědomí brzdou možného rozvoje? Uvedu, jaké zde existují sporné body a jaké jsou návrhy jejich řešení.