Alternativní pracovní úvazky a jejich vliv na diskriminaci žen na trhu práce - Dušková, Karolína; Brožová, Dagmar, 1958-; Šťastný, Dan, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Práce se zabývá alternativními pracovními úvazky v Evropě, konkrétně pružnou pracovní dobou a prací na částečný úvazek. Teoretická východiska se opírají o teorii preferencí a berou v úvahu nabídku práce domácnosti i s ohledem na její produkční činnost. Aplikační část zahrnuje srovnání stavu v jednotlivých evropských zemích podle různých hledisek, se zaměřením na identifikaci rozdílů mezi pohlavími. V dalším kroku je použita regresní a korelační analýza pro zjištění souvislosti mezi podílem částečných úvazků a dalšími veličinami. Bylo zjištěno, že neexistuje souvislost mezi podílem částečných úvazků u žen a ukazatelem gender pay gap. Dále se podařilo prokázat statisticky významný vztah mezi HDP na hlavu a podílem částečných úvazků u žen, který pomáhá vysvětlit rozdíly v podílu částečných úvazků u jednotlivých zkoumaných zemí.
Vedoucí práce: Dagmar Brožová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses