Knihovna grafických filtrů implementovaná v jazyce Cuda - Peroutková, Hedvika (2010)
Tato práce se zabývá problémem snížení výpočetního času při práci s rastrovými obrázky pomocí paralelizace výpočtu na grafické kartě. Prací s rastrovými obrázky se rozumí aplikace grafických filtrů, které mohou být na výchozí obrázek aplikovány postupně s různým nastavením. Na základě multikriteriálního výběru tato práce vyhodnocuje vhodnost použití paralelizace na grafické kartě při úpravách rastrových obrázků. Pro implementaci filtrů na grafické kartě je použit jazyk CUDA. Filtrům lze nastavit průhlednost a mód slučování průběžných výstupů. Byly implementovány různé typy grafických filtrů jako histogramové, barevné, konvoluční a další. V rámci této práce bylo vytvořeno grafické uživatelské rozhraní, které umožňuje výběr a nastavení jednotlivých filtrů pro zvolený obrázek, odečítání času potřebného pro změny filtrů a jejich nastavení a uložení výsledného obrázku.