Závislost EU na dovozu energetických zdrojů z Ruska - Pavlíková, Olga (2010)
Plynové krize z roku 2006 a především z ledna roku 2009 ukázaly potřebu diverzifikace energetických tras do Evropské unie, jelikož v případě uzavření plynovodu na Ukrajinu dojde k odříznutí většiny Evropské unie od dodávek plynu. Prioritou není snížení závislosti na Rusku, nýbrž upevnění vztahů, což je prospěšné pro obě strany, neboť jejich závislost je vzájemná, nikoli jednostranná. Pro posílení energetické bezpečnosti Evropské unie vzniká několik projektů - nových plynovodů (Nord Stream, South Stream, Nabucco), a dochází ke zefektivňování dovozu LNG.