Závislost EU na dovozu energetických zdrojů z Ruska - Pavlíková, Olga; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; Sudliankou, Aliaksandr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Plynové krize z roku 2006 a především z ledna roku 2009 ukázaly potřebu diverzifikace energetických tras do Evropské unie, jelikož v případě uzavření plynovodu na Ukrajinu dojde k odříznutí většiny Evropské unie od dodávek plynu. Prioritou není snížení závislosti na Rusku, nýbrž upevnění vztahů, což je prospěšné pro obě strany, neboť jejich závislost je vzájemná, nikoli jednostranná. Pro posílení energetické bezpečnosti Evropské unie vzniká několik projektů - nových plynovodů (Nord Stream, South Stream, Nabucco), a dochází ke zefektivňování dovozu LNG.
Vedoucí práce: Zuzana Stuchlíková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; zemní plyn; Rusko; plynovody; bakalářské práce; natural gas; Russia; gas pipelines; bachelor's theses