Ochrana osobních údajů v Schengenském informačním systému - Adamčíková, Leona (2010)
Tato bakalářská práce se zabývá tím, jak je v současném Schengenské informačním systému zajištěna ochrana osobních údajů. Na základě analýzy dokumentů o založení SIS podává práce ucelený přehled o všech vnějších i vnitřních kontrolních mechanismech, jimiž SIS disponuje. Nedílnou součástí práce jsou příklady z praxe, například fungování SIS v Rakousku nebo aktivity Společného kontrolního orgánu, v jehož kompetenci je zajišťovat ochranu osobních údajů a bezpečnost dat v SIS. Práce je rozdělena do pěti kapitol a jejím cílem je posoudit, zda SIS poskytuje takovou ochranu osobních údajů, že není nutné v budoucnu posílit kontrolní mechanismy, které zajišťují bezpečnost dat.