Nejméně rozvinuté země (NRZ), problémy ekonomického rozvoje a jejich řešení - Lukeš, Jakub (2009)
Cílem práce je analyzovat stávající problémy a ekonomický vývoj nejméně rozvinutých zemí (NRZ) v jižní Asii a to na příkladu Federativní demokratické republiky Nepál. Stručně popíši kriteria a podmínky pro vstup na seznam NRZ. Jako další cíl této práce bude specifikovat charakteristické problémy státu Nepál. Poté se zaměřím na mezinárodní ekonomickou pomoc OSN a strategie UNCTAD na zlepšení situace v tomto regionu. Dalším bodem bude analýza integrace Nepálu do kontextu mezinárodního obchodu. Hlavním úkolem této práce je zpracovat důvody proč je tato země jedna z nejchudších a nejméně rozvinutých na světě a následně navrhnout alternativy a nástroje k vyřešení těchto ekonomických a sociálních problémů, které budou efektivní a dlouhodobě udržitelné.