Evropský parlament po volbách 2009 - Křečková, Alena (2010)
Práce popisuje pozici Evropského parlamentu po volbách 2009. Tyto volby srovnává s předešlými z roku 2004, jak z hlediska předvolební kampaně, průběhu, tak i výsledků. Samostatně je pojednáno o průběhu voleb do Evropského parlamentu v České republice. Zaměřuje se na vývoj Evropského parlamentu od počátku po současnost, jeho funkce a pravomoci. Detailně rozebírá cestu k přímým volbám, jenž je poznamenána střetem vztahu jednoty a rozdílnosti i sílícím demokratickým deficitem. Zobrazuje politické strany Evropského parlamentu, které přispívají k vytváření evropského povědomí a k vyjadřování politické vůle občanů.