Francie migrační trendy a politika - Hynoušová, Hana; Steinmetzová, Dana; Popovová, Marie, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Cílem této bakalářské práce je charakterizovat migrační trendy a politiku Francie. Francie je tradiční cílovou zemí imigrantů ze zemí celého světa; v případě Francie tedy hovoříme především o její imigrační politice. V první kapitole práce jsem se zabývala základními charakteristikami současné Francie a její pozicí v EU. Ve druhé kapitole jsem se zaměřila na současné francouzské imigrační trendy a politiku. Nejprve jsem vymezila pojem migrace a charakterizovala tři velká francouzská imigrační období, která položila základ dnešní multikulturní francouzské společnosti. Popsala jsem jednotlivé kategorie imigrantů z hlediska jejich zemí původu a rozmístěním na území Francie. Následně jsem se zaměřila na francouzskou imigrační politiku a přijatá opatření regulující tuto oblast. Vymezila jsem kategorie legálních imigrantů a blíže specifikovala problémy s ilegálními imigranty a jejich integrací do francouzské společnosti. V souvislosti s nedávným předsednictvím Francie v Radě EU jsem se dále ve své práci věnovala imigrační politice Francie jako jedné z priorit jejího předsednictví v Radě EU. Ve třetí kapitole bakalářské práce jsem se zaměřila na analýzu výsledků francouzského předsednictví v oblasti imigrace s důrazem na úspěšně přijatý francouzský návrh Evropského imigračního a azylového paktu a následnou návaznost výsledků českého předsednictví v oblasti migrace. V závěru jsem zhodnotila jeho přínosy pro celoevropskou imigrační politiku.
Vedoucí práce: Dana Steinmetzová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; imigrace; migrační politika; Francie; bakalářské práce; immigration; migration policy; France; bachelor's theses