Analýza nezávislosti Centrální banky Ruské federace - Bobrova, Emilia (2010)
Cílem této bakalářské práce je na základě analýzy nejdůležitějších faktorů nezávislosti centralní banky obecně určit míru nezávislosti Centrální banky Ruské federace. Bude zkoumáno, jaký vliv má nezávislost centralní banky na míru inflace v zemích s přechodnou ekonomikou a dále změny v postavení Centrální banky v Rusku za posledních několik let. Práce je rozdělena do 3 kapitol. První kapitola charakterizuje způsoby klasifikace, podstatu, kritéria a indexy nezávislosti centrálních bank v ekonomické teorii. Druhá kapitola se zabývá ekonomickými faktory nezávislosti centrální banky a inverzním vztahem mezi stupněm její nezávislosti a mírou inflace. Třetí kapitola obsahuje zhodnocení současného stavu Centrální banky Ruské federace a její monetární politiku v době od vzniku samostatné Ruské federace. V závěru práce je poukázáno na to, proč je nezávislost centrální banky velmi důležitým faktorem v hospodářství a nakolik Centrální banka Ruské federace tuto podmínku splňuje a jak ovlivňuje míru inflace v zemi.