Současná finanční krize - příčiny a důsledky - Šafaříková, Petra (2010)
Bakalářská práce "Současná finanční krize -- příčiny a důsledky" v první, teoretické, části vymezuje pojem finanční krize, její dělení a příklady. Druhá část je věnována příčinám vzniku této krize, především popisu vývoje ve Spojených státech. Vysvětlena je situace na zdejším hypotečním trhu. Dále jsou popsány jednotlivé nástroje na tomto trhu, stejně jako činnost ratingových agentur a fungování regulace finančních trhů v USA. Třetí část je věnována přelití krize z finančního sektoru do reálné ekonomiky a také jejímu rozšíření z USA do celého světa. V závěru práce jsou srovnávány dopady krize na USA a vybrané státy Evropské unie.