Československá republika před Stálým dvorem mezinárodní spravedlnosti - Janáčková, Kateřina (2010)
Bakalářská práce pojednává o úloze Československé republiky při formování a fungování Stálého dvora mezinárodní spravedlnosti. V první části práce je krátce nastíněna historie této instituce, mechanismy její činnosti, její pravomoci a prameny práva, kterými se řídila. Po rozboru zapojení Československa do činnosti Stálého dvora mezinárodní spravedlnosti následuje podrobnější analýza dvou případů týkajících se zájmů Československa, kterými se Stálý dvůr zabýval. Prvním je vypracování posudku ve věci delimitace hranic mezi Československem a Polskem na území Javořiny z roku 1923 a druhým sporné řízení z roku 1933, které se týkalo navrácení majetku Královské uherské univerzity věd Petra Pázmányho v Budapešti.