Československá republika před Stálým dvorem mezinárodní spravedlnosti - Janáčková, Kateřina; Trávníčková, Zuzana, 1977-; Holas, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Bakalářská práce pojednává o úloze Československé republiky při formování a fungování Stálého dvora mezinárodní spravedlnosti. V první části práce je krátce nastíněna historie této instituce, mechanismy její činnosti, její pravomoci a prameny práva, kterými se řídila. Po rozboru zapojení Československa do činnosti Stálého dvora mezinárodní spravedlnosti následuje podrobnější analýza dvou případů týkajících se zájmů Československa, kterými se Stálý dvůr zabýval. Prvním je vypracování posudku ve věci delimitace hranic mezi Československem a Polskem na území Javořiny z roku 1923 a druhým sporné řízení z roku 1933, které se týkalo navrácení majetku Královské uherské univerzity věd Petra Pázmányho v Budapešti.
Vedoucí práce: Zuzana Trávníčková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; mezinárodní soudnictví; bakalářské práce; administration of international justice; bachelor's theses