Výsady a imunity úředníků a zaměstnanců ES a EU - Kuchařová, Alžběta (2010)
Cílem této práce je co nejúplněji představit výsady a imunity, které náleží úředníkům a zaměstnancům EU a dalším osobám účastnícím se činnosti EU, a porovnat jejich obsah a rozsah s mezinárodněprávní úpravou. Práce je členěna do tří kapitol. První z nich poskytuje přehled o pramenech právní úpravy výsad a imunit a mapuje vývoj hlavního dokumentu -- Protokolu o výsadách a imunitách EU. Druhá kapitola se zabývá osobní a věcnou působností těchto výsad a imunit a také možností úředníky a zaměstnance imunity zbavit. Poslední část se věnuje postavení mezinárodních úředníků z hlediska mezinárodního práva obecně a srovnání Protokolu o výsadách a imunitách EU s Úmluvou o výsadách a imunitách OSN, Dohodou mezi OSN a Spojenými státy americkými o sídle OSN a s Všeobecnou dohodou o výsadách a imunitách Rady Evropy.