Úmluva OSN o smlouvách o mezinárodní koupi zboží - Horák, Milan (2010)
Cílem této práce je analýza významu CISG, zejména praktické dopady od roku 1980 do současnosti, a analýza vybraných koncepčních problémů CISG, které je nutné při aplikaci brát v potaz. Práce má rozšířit velmi skromnou českou literaturu zabývající se obecnějším praktickým pojetím CISG a nikoli výkladem jednotlivých článků či čistou právní teorií. První část stručně charakterizuje historický vývoj počátků unifikace a harmonizace v oblasti kupní smlouvy a dále vznik samotné CISG. Význam CISG je ve druhé části dán do souvislostí s mezinárodním obchodem, mezinárodním právem a harmonizací právních řádů v oblasti soukromého práva. Druhá část analyzuje důvody proč a jakým způsobem je CISG tak významná pro uvedené oblasti. Vybranými koncepčními problémy CISG, popsanými ve třetí části této práce, jsou šest oficiálních jazykových verzí a překlad právních institutů, nedodržování čl. 7 odst. 1 CISG, automatický opt-out dle čl. 6 CISG a výhrady států a jejich důsledky.