Úmluva OSN o smlouvách o mezinárodní koupi zboží - Horák, Milan; Trávníčková, Zuzana, 1977-; Kochan, Jan, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Cílem této práce je analýza významu CISG, zejména praktické dopady od roku 1980 do současnosti, a analýza vybraných koncepčních problémů CISG, které je nutné při aplikaci brát v potaz. Práce má rozšířit velmi skromnou českou literaturu zabývající se obecnějším praktickým pojetím CISG a nikoli výkladem jednotlivých článků či čistou právní teorií. První část stručně charakterizuje historický vývoj počátků unifikace a harmonizace v oblasti kupní smlouvy a dále vznik samotné CISG. Význam CISG je ve druhé části dán do souvislostí s mezinárodním obchodem, mezinárodním právem a harmonizací právních řádů v oblasti soukromého práva. Druhá část analyzuje důvody proč a jakým způsobem je CISG tak významná pro uvedené oblasti. Vybranými koncepčními problémy CISG, popsanými ve třetí části této práce, jsou šest oficiálních jazykových verzí a překlad právních institutů, nedodržování čl. 7 odst. 1 CISG, automatický opt-out dle čl. 6 CISG a výhrady států a jejich důsledky.
Vedoucí práce: Zuzana Trávníčková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; mezinárodní obchod; bakalářské práce; international trade; bachelor's theses