Standardy pro podporu GUI aplikací v Javě - Došek, Tomáš (2010)
Práce popisuje řešení tvorby grafického uživatelského rozhraní na platformě Java SE, jeho propojení s logickou částí aplikace a souvisejících problémů. K řešení je využito standardu JavaBeans, knihovny grafických komponent Swing a k propojení grafické a logické části aplikace je využito knihovny Beans Binding, referenční implementace standardu JSR 295. Značná pozornost je věnována podpoře použitých technologií v nástroji GUI Builder, vývojového prostředí NetBeans. Popsané řešení umožňuje vytvářet grafická rozhraní snadněji, v kratším čase, a nabízí silnější kontrolu nad propojením grafického rozhraní s logikou aplikace. Použité technologie jsou popsány v kontextu reálných situací a uvedené příklady poskytují čtenáři znalosti k jejich praktickému použití.