Nedostatečné vymezení vlastnických práv a jeho vazba na krvavé diamanty - Reif, František (2009)
Práce zkoumá, jak vymezení vlastnických práv ovlivňuje ekonomickou a politickou stabilitu země, která je charakterizována velkým nerostným bohatstvím, konkrétně pak diamanty. Teoretická část práce shrnuje dosavadní poznatky několika významných ekonomů v oblasti právního vymezením soukromého vlastnictví a jeho následné ochrany. Právě existence těchto dvou prvků je podmínkou pro stabilitu ekonomiky, její dlouhodobý růst a celkový blahobyt společnosti. V praktické části práce jsou tyto teoretické závěry aplikovány na problematiku takzvaných krvavých diamantů, jejichž existence byla zapříčiněna právě absencí soukromého vlastnictví a jeho ochrany v celé řadě afrických států. Poslední část práce dává odpověď na otázku, zda Kimberleyský proces, který řešil problematiku krvavých diamantů, může z dlouhodobého hlediska představovat pojistku proti jejich případnému dalšímu návratu na světové trhy.