Analýza platebních systémů v České a Irské republice - Karpíšková, Dana (2010)
Diplomová práce se zabývá analýzou mezibankovních platebních systémů v České a v Irské republice. V práci jsou popsány základní druhy platebních systémů, které slouží jako základ pro analýzu. Obě sledované země jsou členy EU, a tak práce obsahuje i stručnou charakteristiku právního rámce EU a platebních systémů EU. Dále jsou zde charakterizovány platební systémy obou zemí. V ČR funguje jediný mezibankovní platební systém CERTIS, zatímco v Irsku fungují tři platební systémy. První z nich TARGET2-IE slouží převážně pro velkoobjemové platby, zatímco zbývající dva systémy IRECC a IPCC se starají o retailové platby. Dále práce obsahuje komparaci systémů na základě množství a objemu uskutečněných transakcí, a to v několika modifikacích.