Lidský kapitál a investice do zdraví - Hrušková, Eva (2009)
Práce se zabývá vlivem zdraví jako součásti lidského kapitálu na hospodářský růst. Vymezuje pojem lidský kapitál a zdraví. Jsou zde představeny vybrané ekonomické modely, které je zahrnují a vysvětlují jejich významnost v souvislosti s ekonomickým růstem. Na příkladu aktuálního společenského a ekonomického trendu, prodlužující se střední délky života a stagnujícího růstu populace, se demonstruje centrální význam soukromých investic do zdraví jako možného východiska a pilíře pokračujícího hospodářského růstu. Nepříznivý demografický trend je typický nejen pro ČR, ale i pro ostatní země EU. Začíná vystupovat jako významná limitující bariéra dalšího hospodářského růstu. Dále se přechází k analýze investic do zdraví, jako přirozené součásti lidského kapitálu a jako nezbytné podmínky pro zajištění udržitelného ekonomického růstu. Z uvedeného vývoje je dedukována nezbytnost investic do zdraví. Kvalita zdraví populace začíná vystupovat jako jedna z priorit nejen národních vlád evropských zemí, ale i orgánů EU. Cílem práce je na reálných datech metodou lineární regrese kvantifikovat vliv soukromých investic do zdraví na hospodářský růst.