Lidský kapitál a investice do zdraví - Hrušková, Eva; Chytil, Zdeněk, 1949-; Katreniaková, Dagmara; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Práce se zabývá vlivem zdraví jako součásti lidského kapitálu na hospodářský růst. Vymezuje pojem lidský kapitál a zdraví. Jsou zde představeny vybrané ekonomické modely, které je zahrnují a vysvětlují jejich významnost v souvislosti s ekonomickým růstem. Na příkladu aktuálního společenského a ekonomického trendu, prodlužující se střední délky života a stagnujícího růstu populace, se demonstruje centrální význam soukromých investic do zdraví jako možného východiska a pilíře pokračujícího hospodářského růstu. Nepříznivý demografický trend je typický nejen pro ČR, ale i pro ostatní země EU. Začíná vystupovat jako významná limitující bariéra dalšího hospodářského růstu. Dále se přechází k analýze investic do zdraví, jako přirozené součásti lidského kapitálu a jako nezbytné podmínky pro zajištění udržitelného ekonomického růstu. Z uvedeného vývoje je dedukována nezbytnost investic do zdraví. Kvalita zdraví populace začíná vystupovat jako jedna z priorit nejen národních vlád evropských zemí, ale i orgánů EU. Cílem práce je na reálných datech metodou lineární regrese kvantifikovat vliv soukromých investic do zdraví na hospodářský růst.
Vedoucí práce: Zdeněk Chytil
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; lidský kapitál; ekonomický růst; bakalářské práce; human capital; economic development; bachelor's theses