Založení a vznik akciové společnosti - Galíková, Kateřina; Kalinová, Miluše, 1952-; Žák, Květoslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Ve své práci se věnuji zakládání a vzniku akciové společnosti. V první části je stručně charakterizován historický vývoj této formy obchodní společnosti, jsou uvedeny prameny práva, které ji upravují, jsou nastíněny charakteristické znaky akciové společnosti, poskytnuty základní informace o orgánech vytvářených akciovou společností, ale i o cenných papírech emitovaných akciovými společnostmi. V hlavní části jsem popsala rozdíl mezi založením a vznikem akciové společnosti. Důkladně jsou probrány oba způsoby založení a vysvětleny obsahové náležitosti zakladatelského dokumentu i stanov. Vylíčila jsem, kdo je oprávněn jednat jménem společnosti před jejím vznikem a jak a v jakých lhůtách se splácejí peněžité a nepeněžité vklady. V závěrečné části jsem se věnovala vzniku akciové společnosti, návrhu na zápis společnosti do obchodního rejstříku, přikládaným listinám a rejstříkovému řízení.
Vedoucí práce: Miluše Kalinová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: podnikání a právo [obor bakal. práce]; stanovy; bakalářské práce; statutes; bachelor's theses