Řízení kurzového rizika na příkladu importně orientované firmy - Garšicová, Beata (2010)
Práce se zabývá metodami řízení devizového rizika ve firmách. Teoretická část charakterizuje devizové riziko, důvody vedoucí firmy k zajištění a možné strategie řízení kurzového rizika. Soustředí se jak na interní metody, tak hedging pomocí finančních derivátů. Zabývá se různými typy devizové expozice a jejich významností pro firmy. V praktické části je analyzována konkrétní importně orientovaná společnost, která čelí jak ekonomické, tak translační expozici. Práce popisuje stávající zajišťovací strategii a navrhuje možná vylepšení řízení devizového rizika dané firmy.