Přírodní katastrofy a komerční pojištění - Löbl, Václav (2010)
Bakalářská práce se zabývá analýzou přírodních katastrof a krytí jejich následků komerčním pojištěním. Nejprve je zmíněn obecný vývoj přírodních katastrof ve světě a následné zhodnocení posledních dvou let z hlediska katastrofických událostí a jejich dopadu na pojistný trh. Poté se práce zaměřuje na situaci v ČR z pohledu přírodních katastrof. Jedná se především o povodně, zejména z let 1997 a 2002. Dále jsou zmíněny vichřice a ostatní přírodní živly. V poslední části jsou zanalyzovány základní pojistné produkty vybrané pojišťovny kryjící následky způsobené přírodními událostmi.