Analýza pojistného trhu Francie - Chaloupková, Jana (2010)
Téma bakalářské práce zní "Analýza pojistného trhu Francie". Práce se snaží o stručný popis vývoje pojistného trhu, jeho působení v ekonomických podmínkách této země a snaží se obsáhnout i problematiku ekonomické krize, jejímiž dopady byl zasažen téměř celý svět včetně Francie. Na oblast pojišťovnictví však významný vliv neměla, což bylo způsobeno mimo jiné investiční politikou, kterou francouzské pojišťovny realizují. Dále zde najdeme popis fungování francouzského pojistného trhu s oddělením životního a neživotního pojištění. Práce také popisuje, jaké pojišťovací instituce ve Francii působí a podrobněji se zabývá analýzou pojišťovací skupiny AXA, která má své zastoupení i v České republice. Nejvýznamnější část práce je obsažena v kapitole páté, kde je detailněji rozebrané téma bankopojištění, jehož kolébkou je právě Francie a jako distribuční kanál životního pojištění má zde stále podstatné místo. V závěru je umístěn možný pohled na budoucí vývoj tohoto pojistného trhu vzhledem k ekonomickým podmínkám a vlivu státu.