Alternativní formy finančního řešení rizikovosti - Kozáková, Markéta (2010)
Tato diplomová práce se věnuje alternativním způsobům, s jejichž pomocí lze finančně řešit rizika. V první části práce jsou popsány problémy, kterým musí čelit současný svět komerčního pojištění, ať už se na problém díváme z pohledu pojišťoven a zajišťoven nebo z pohledu klientů. Obsahem první části jsou také tradiční způsoby přenosu rizik a jejich případné nedostatky. V další části následují kapitoly, obsahující jednotlivé alternativní formy, řešící rozmanité druhy rizik ve vztahu k různým ekonomickým subjektům. V poslední části je diskutována možná účast veřejných financí a zvláštních fondů zejména na událostech katastrofického rozsahu. Cílem práce je tedy identifikovat problémy současného komerčního pojišťovnictví, zhodnotit účinnost běžně používaných technik transportu rizik a v neposlední řadě navrhnout vhodné způsoby, kterými by se problém rizikovosti dal řešit za účasti finančních trhů, státních financí, případně dalších alternativních nástrojů.