Alternativní formy finančního řešení rizikovosti - Kozáková, Markéta; Daňhel, Jaroslav, 1943-2025; Ducháčková, Eva, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2010)
Tato diplomová práce se věnuje alternativním způsobům, s jejichž pomocí lze finančně řešit rizika. V první části práce jsou popsány problémy, kterým musí čelit současný svět komerčního pojištění, ať už se na problém díváme z pohledu pojišťoven a zajišťoven nebo z pohledu klientů. Obsahem první části jsou také tradiční způsoby přenosu rizik a jejich případné nedostatky. V další části následují kapitoly, obsahující jednotlivé alternativní formy, řešící rozmanité druhy rizik ve vztahu k různým ekonomickým subjektům. V poslední části je diskutována možná účast veřejných financí a zvláštních fondů zejména na událostech katastrofického rozsahu. Cílem práce je tedy identifikovat problémy současného komerčního pojišťovnictví, zhodnotit účinnost běžně používaných technik transportu rizik a v neposlední řadě navrhnout vhodné způsoby, kterými by se problém rizikovosti dal řešit za účasti finančních trhů, státních financí, případně dalších alternativních nástrojů.
Vedoucí práce: Jaroslav Daňhel
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses